USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dergi

11 Mayıs 2022 18:45

YABANCI YATIRIMCININ GÖZÜ TÜRKİYE'DE

Yabancı yatırımcının gayet iştahlı olduğunu ve fırsatları koruduğunu söyleyen Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği (TTYD) Başkanı Oya Narin, turizmin 12 aya yayılması halinde gelirlerin yılda 100 milyar dolar seviyesini aşabileceğine işaret ediyor

YABANCI YATIRIMCININ GÖZÜ TÜRKİYE'DE

Hizmetler sektörü içerisinde yer alan ve ekonomiye en çok katkıda bulunan sektörlerin başında turizm geliyor. Bacasız sanayi olarak adlandırılan alanda, 2019'da 51.7 milyon ziyaretçi, 34.5 milyar dolar turizm geliri ile rekor kırıldı. Aynı dönemde istihdamın 28 milyon kişiyi bulduğu sektör, pandemiden olumsuz etkilenen alanların başında geldi. Normalleşmeyle birlikte yeniden canlanmanın başladığı sektörde, önümüzdeki dönemin yol haritasını TTYD Başkanı Oya Narin ile konuştuk.

* Öncelikle bu sene turizm yatırımlarının nasıl şekilleneceğini öngörüyorsunuz, nelere ihtiyaç var?

Yatırımlar tarafında 2022'nin bir geçiş yılı olacağını, 2023 ve sonrasında ise yatırım ortamındaki gelişmeler ile hızlanacağını düşünüyoruz. Bakanlığımızın önderliğinde Çeşme Projesi devam ediyor. Bununla birlikte özellikle Akdeniz çanağında rekabetçiliğimizi korumak için son 30 yılda yapılmış yaklaşık 1 milyon yatağın yenilenmesine ihtiyaç var. Bu dönüşümün yapılabilmesi için gelecek beş yıl için en az 15 milyar TL'lik yenileme yatırımları gerekiyor ve bunun finanse edilebilmesi çok önemli. Bu yenilemeleri modern ziyaretçi profil, beklenti ve standartlarına uygun olarak ve sürdürülebilirlik odaklı şekilde gerçekleştirebilirsek, gelecek 20 yıl için özellikle kıyı turizminde rekabet gücümüzü ve avantajımızı koruyabiliriz.

GELİR 100 MİLYAR DOLARI AŞAR

Üçüncü yaş turizmi, kış turizmi gibi turizmin çeşitlenmesine yönelik yatırımlara da ihtiyaç var ve bütün bu yatırımlara yabancı yatırımcının da gayet iştahlı olduğunu ve fırsatları koruduğunu görüyoruz. Bu yatırımların teşvikine ilişkin önerilerimizi de başta Kültür ve Turizm Bakanlığı olmak üzere ilgili makamlarla paylaşmaktayız. Bununla birlikte, turizmi uzun vadede destekleyecek ve sürdürülebilir kılacak gastronomi, alışveriş, eğlence vb. yatırımlarının bütünlük içerisinde destinasyonlarda planlanması ve hayata geçirilmesi büyük önem arz ediyor. Türkiye'de markalı şekilde işletilip uzun dönemli konaklama imkanı sağlayan 'turizm rezidansları'nın da yapılmasını ülkemiz turizminin gelişimi adına çok önemli görmekteyiz. TTYD olarak yaptığımız çalışmalarla, turizmde dönüşümün tüm boyutları ile benimsenmesi, çeşitlendirilmesi ve ülke sathında 12 aya yayılması halinde turizm gelirlerinin yılda 100 milyar dolar seviyesini aşabileceğini öngörmekteyiz.

ÇEŞME PROJESİ KAPSAMINDA 27,5 KİLOMETRELIK SAHİL ŞERİDİ VE 4,3 HEKTARLIK ORMAN ALANININ YANI SIRA PROJE ALANININ YÜZDE 42'Sİ DE OLDUĞU GİBİ DOĞAL HALİYLE KORUNACAK

* Yatırımları desteklemek için hangi projeleriniz öne çıkıyor?

Türkiye ve dünyadan yatırımcıları bir araya getirerek, Türkiye'yi üst düzey bir yatırım destinasyonu olarak tanıtmayı, Türkiye'nin gelişen turizm potansiyeline yönelik yeni yatırım fırsatlarını değerlendirmeyi, genel olarak network, iş ve finansman imkanları yaratmayı amaçlayan TTYD, bu kapsamda, yıllara sari bir proje olarak tasarladığı Turizm Yatırım Forumu'nun ilki olan TIF 2020'de gerçekleştirdi. İkinci Uluslararası Turizm Yatırım Forumu, TIF 2022, Dünya Turizm ve Seyahat Konseyi (WTTC) ile stratejik ortaklık içerisinde 16 Mayıs 2022'de Mandarin Oriental Bosphorus İstanbul'da, Avrupa, Orta Doğu ve diğer küresel yatırımcıları bir araya getirecek. TIF 2022'nin Türkiye'nin küresel ölçekte turizm yatırımlarının önemli referans noktası olmasını hedefliyoruz.

TÜRKİYE'DE 44'Ü YERLİ, 16'SI YABANCI OLMAK ÜZERE 60 OTEL ZİNCİRİ FAALİYET GÖSTERİYOR. ZİNCİR OTELLERE BAĞLI 942 OTEL BULUNUYOR

* Kısa ve orta vadede Türkiye'de hangi bölge ve şehirler öne çıkacak?

İstanbul'u önümüzdeki dönemde bir dünya şehri olarak çok daha ön planda göreceğiz. Bu çerçevede pandemi sürecinde İstanbul'da turizm sektöründeki mevcut temsilciler faaliyetlerini hızlandırdılar. Tersane İstanbul Contemporary Istanbul ile açılışını yaptı. Galataport faaliyetlerine başladı. İstanbul'a 2022'de sadece kruvaziyer turizmi ile kesinleşmiş toplam 205 kruvaziyer gemisi ile transit dahil 630 bin yolcu ve 145 bin tayfanın gelmesini bekliyoruz. Toplam 775 bin olan bu rakam, 1 milyona da çıkabilir. Bununla birlikte, 2022 ve 2023'te ise İstanbul kültür-sanat alanında İslam Medeniyetleri Müzesi, İstanbul Resim ve Heykel Müzesi, İstanbul Şehir Müzesi ve yeni Sadberk Hanım müzelerinin açılması ile sanat ve kültür altyapısındaki gelişmelerin dünyaya aktarılmasında öncülük edecek. Bununla birlikte Bodrum da yeni yatırımlar açısından yükselen değer. Antalya ise her dönemde Türkiye için önemli bir turizm destinasyonu olacak. İlerleyen dönemde Türkiye'nin destinasyon odaklı ilk bölgesel turizm markası olan ve 9 ili içinde barındıran ve insanlık medeniyetinin kökleri ile inancın manevi mirasını barındıran Mezopotamya'nın çok daha fazla turist çekeceğine inanıyoruz.

* Marka bilinirliğini artırmak adına hedefleriniz neler?

Dünyada ziyaretçilerin en çok geldiği altıncı destinasyon olan ve 52 milyon ziyaretçi ağırlayan ülkemiz, turizmde önemli bir marka. Bununla birlikte, orta-uzun vadede turizm sektörümüzün marka bilinirliğinin gelişimi için ülkemize doğru yabancı yatırımların çekilmesi çok önemli. Türkiye, 2016-2020 yılları arasında Avrupa'da 36 yatırımla doğrudan yabancı yatırımcıları çeken ilk 10 Avrupa ülkesi arasında yer aldı. Tesis ve destinasyonlarda uluslararası rekabet, kalite ve konfor düzeyini sağlayacak yatırımları doğru politikalarla çektiğimiz takdirde, çok daha yüksek turist ve turizm geliri rakamlarına erişeceğine inanıyorum.

BU SENE TOPLAMDA 34-35 MİLYON ZİYARETÇİ İLE GELİRLERİMİZİN 28-30 MİLYAR DOLAR ARASINDA SEYREDECEĞİNİ DÜŞÜNMEKTEYİZ

TANITIM DESTEĞİNE İHTİYAÇ VAR

Türkiye'nin marka bilinirliğinin şekillenmesi için önemli unsurlardan birinin de Türk turizm markalarının desteklenmesi olduğunu söyleyen Oya Narin, "Markalarımızın uluslararası pazarda küresel turizm oyuncularıyla rekabet edebilmelerine hizmet edecek, turizm işletme ve zincirlerinin ölçek büyütmelerini destekleyecek bir anlayışa geçilmesi, desteklerin çeşitlendirilmesi ve diğer sektörlerle paralel kılınması önem arz ediyor. Bu doğrultuda, ihracat destekleri kapsamında halihazırda imalat sektörlerine sağlanan desteklerin marka bilinirliğini artırmak için turizm sektörüne uyarlanması önem taşıyor" diyor.

EN ÇOK OKUNANLAR