USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dergi

20 Kasım 2020 11:15

Orhan Tanışman: Pandeminin inovasyon merkezi olduk

YTÜ Teknopark Genel Müdürü Orhan Tanışman "Bünyemizde sağlık sektörü üzerine proje geliştiren 43 şirket yer alıyor. Bunların 11'i YTÜ Kuluçka’da faaliyetlerini sürdüren start-up girişimcileri... Türkiye’nin en başarılı teknoparkı seçilen YTÜ Teknopark, Covid-19 ile mücadeleye yönelik yaptığı çalışmalarla da öne çıktı" dedi.

Orhan Tanışman: Pandeminin inovasyon merkezi olduk

Medikal ürün geliştiren firmalarıyla Koronavirüs'e karşı da önemli bir inovasyon merkezi olan Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Teknopark’ta Covid-19 aşısından hızlı tanı kitine, otonom hastane robotundan yenilebilir antiviral etkili koruyucu spreye kadar pek çok farklı ürünün geliştirilmesi konusunda yoğun bir çalışma sürdürüldü. Covid-19’la mücadele sürecinde etkin olarak çalışan YTÜ Teknopark şirketleri, normalleşme sürecine yönelik ürün ve çözümleriyle de dikkati çekti.

YATIRIMLAR HIZ KESMEDİ

Örnek vermek gerekirse; YTÜ Teknopark bünyesinde iki şirket, Koronavirüs'ten korunma konusunda öne çıkan maske ve dezenfektan ürettiler. Doğallığıyla fark yaratan zeytin çekirdeğinden maske, yoğurt asidinden dezenfektan üretildi. Sosyal mesafe ölçen akıllı bileklik, uzaktan ateş, mesafe ve maske varlığını tespit eden yazılım, sebze ve meyveler için viral bakteri bariyeri YTÜ Teknopark bünyesinde geliştirilen ve normalleşme sürecinde çokça kullanılan ürün ve hizmetlerden oldu. Covid-19 sürecinde Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü’nün (UNWTO) düzenlediği 'Turizmi Şifalandıran Çözümler' yarışmasında, YTÜ Teknopark şirketlerinden Done İletişim ve Bilgi Sistemleri’nin geliştirdiği WeBee isimli inovatif çözüm; start-up, girişimci ve yenilikçiler alanında adını dünyaya duyurdu. 

Girişim yatırımları, pandemi dönemine rağmen hız kesmedi. Girişim araştırmalarına odaklanan startups.watch’a göre sağlık girişimlerine ikinci çeyrekte 19.7 milyon dolar yatırım yapıldı.  Yatırım miktarına göre en çok fonlanan alanların ilk sırasında sağlık teknolojileri geliyor.

START-UP’LARIN YÜZDE 10’U SAĞLIK ÜZERİNE

Sağlık teknolojilerinin geleceğindeki trendler; giyilebilir teknolojiler, yapay zeka, artırılmış gerçeklik, sensör teknolojileri, big data analizi, robotik cerrahi, bulut sistemleri ve nesnelerin interneti olacak. Ayrıca koruyucu tip ürünleri, super food’lar, sağlık destek yazılımları ve sanal gerçeklikle tip eğitimi daha da çok önem kazanacak. Bünyemizde yer alan start-up’ların yüzde 10’dan fazlası sağlık sektörü üzerine çalışmalar yürütüyor. Sağlık teknojileri üzerine çalışan girişimlerin daha da artacağını öngörüyoruz. YTÜ Teknopark, Türkiye’nin en büyük sağlık platformlarından birini oluşturmak üzere yola çıktı. Yenilikçi Sağlık Teknolojileri Platformu projesi, İstanbul Kalkınma Ajansı’nın Covid-19 ile Mücadele ve Dayanıklılık Programı kapsamında destek alan 20 projeden biri oldu. 

MEKATRONİK & BİYOTEKNOLOJİ

YTÜ Teknopark olarak mekatronik ve biyoteknoloji alanında güçlü kaslara sahibiz. Sağlık teknolojisi geliştirme bakımından ciddi bir know-how birikimimiz var. Örneğin, YTÜ akademisyeni TUSEB Başkanı Erhan Akdoğan, Healtech Hackathon’da mentor olarak bulundu. Sağlık gibi regülasyonun yoğun olduğu bir sektörde Healtech, girişimciler ve kamu arasında bir köprü görevi görüyor. Bu anlamda Türkiye’de de bir ilkiz de...

EN ÇOK OKUNANLAR