USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dergi

17 Ekim 2020 12:14

New Gen’in gelecek vaat eden tasarımcıları

Moda tasarım mesleğini seçmiş ve bu yolda heyecanlı olan 6 genç tasarımcı, MBFW Istanbul kapsamında New Gen Platformu aracılığı ile podyuma çıktı

New Gen’in gelecek vaat eden tasarımcıları

Dalida Özatay Erus / [email protected]

İstanbul Moda Akademisi’nin gelecek vaat eden moda tasarımcılarına profesyonel kapsamda destek vermek amacıyla kurduğu New Gen platformu, bu yıl da MBFWI’nın 2 sezon takviminde yerini aldı. New Gen defilesinde yer alan tasarımcılar; sektörün uzman isimlerinden oluşan jüri değerlendirmesi sonucu seçildi ve ilkbahar-yaz, sonbahar-kış koleksiyonlarını sundu.

Moda tasarımı eğitimini tamamlamış, kendi markasını geliştirme potansiyeline sahip genç yetenekleri moda dünyasına adım atmaya hazırlayan bu platform, yaratıcılıklarını, bilgilerini ve yönetimsel becerilerini üretim dünyası ile birleştirme becerisi kazandırarak profesyonel koleksiyon hazırlaması, kendi markasını bulması ve sürdürülebilir olmaları konularında destekliyor. 12-16 Ekim’de gerçekleşen MBFW Istanbul’da podyuma çıkan 6 genç tasarımcıyla bir araya geldik. Onları biraz daha yakından tanırken koleksiyonlarından yaratım süreçleri ve hayallerine kadar pek çok konuya değindik.

EZGİ YILDIRIM – 24

“HAYAT, EN BÜYÜK İLHAM KAYNAĞIM”

2015 yılında Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil Bölümü’nü kazandım ve yeni mezun oldum. 2019 yılında Koza Genç Moda Tasarımcıları Yarışması’nda 10 finalist arasına seçildim, bu sayede İstanbul Moda Akademisi’nde Master Class eğitimi alarak New Gen kapsamında Mercedes-Benz Fashion Week’e katılma hakkı kazandım. Moda benim için; düşüncelerimi, hissettiklerimi ve bazen de dile getiremediklerimi ifade etmemi sağlıyor.

KOLEKSİYON

Koleksiyonumun adı ‘Safe Zone’. Koleksiyon yaklaşık bir yıl önce geçirdiğim zorlu süreci ele alıyor. İMA’da Master Class eğitimine başladığım dönemde tema araştırması yaparken yaşadığım bu süreç bana çok büyük bir ilham kaynağı oldu ve bunu koleksiyonumun öznesi haline getirdim. Korkularımla yüzleştiğim ve güvenli alanımdan çıkamadığım bu dönemde yaşadıklarım koleksiyonuma baskı, renk, form ve aksesuar olarak yansıdı. 

DİJİTALLEŞME

Pandemi dolayısıyla dijitalleşme ciddi bir önem kazandı. Bu her alana yansıdı ve bu alanlardan biri de moda sektörü. Bu yüzden Mercedes Benz Fashion Week İstanbul da bu yıl ilk kze dijital gerçekleştiriliyor. Hazırladığım koleksiyonun bu sayede çok daha fazla insana ulaşacağını düşünüyorum.

İLHAM

İlham kaynağım, hayat deneyimim diyebilirim. Genelde yaşadığım olaylar ve söylemek isteyip söyleyemediklerim, koleksiyon temamı belirliyor. Bu sayede kendimi çok daha iyi ve doğru bir şekilde ifade edebiliyorum. 

GELECEK

Lisans eğitimimi tamamladım, fakat yurt dışında yüksek lisans eğitimine başlamak ve başarılı bir şekilde bitirmek en büyük hayalim. Bu hayalimi gerçekleştirene kadar kendimi sektörde en iyi şekilde geliştirip deneyim kazanmayı hedefliyorum. Yeteri kadar tecrübe sahibi olduktan sonra kendi markamı kurmayı çok isterim.

SÜREYYA SÜLEYMANOĞLU – 29

“SOSYAL MEDYA, BİZLER İÇİN GÜÇLÜ BİR ‘ORTAK DİL”

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü mezunuyum. Bu yıl İtalya’da, Nuova Accademia di Belle Arti'de yüksek lisans eğitimine başlayacağım. Moda benim için değişimi ve dönem ruhunu tanımlamak. Sürekli gelişen, evrilen; başka sanat dalları ve teknoloji ile birleşerek zenginleşen bir sektör. 

KOLEKSİYON

Yaratım sürecinde bol bol okur, izler ve görsel araştırma yaparım. Bu koleksiyon da aynı şekilde gelişti. Koleksiyonu; İstanbul Moda Akademisi Moda Tasarımı ve Yönetimi Master Class Programı kapsamında hazırladığım için, üretim sürecinde hocalarım Raf Stesmans ve Bora Aksu ile bilgi alışverişi yaptım. Bu koleksiyon için, çarpıcı ve estetik detaylarıyla bilinen ‘Alman Dışavurumculuk’ akımını araştırdım. Akımın sinematografisinin en belirgin özelliği; ışık oyunları, sürreal set tasarımları ve kontrast renk kullanımı. Tasarımlar için ilham kaynağım ‘Dr. Caligari’nin Muayenehanesi-The Cabinet Of Dr. Caligari’ oldu. Koleksiyon yaratım süreci benim için çok keyif vericiydi. Tasarımları yaparken bir film çekiyormuşum gibi hissettim. Bu yüzden koleksiyonuma ‘Director's Cuts’ adını verdim.

DİJİTALLEŞME

Dijitalleşme sürecinde, insanlara daha hızlı ve belki de etkili şekilde ulaşmak adına gelenekseli kırıp çağa ayak uydurmalıyız. Sosyal medya bizler için çok güçlü bir ‘ortak dil’. IMA New Gen defilesi için hazırladığımız bu koleksiyonun, dijital olarak sunulması heyecan verici bir deneyim. 

İLHAM

İlgi alanıma giren şeyleri, yaptığım işe yansıtmayı çok seviyorum. Bu bir fotoğraf, bir yazı ya da bir akım olabilir. Özellikle sinema, en büyük ilham kaynağım.

GELECEK

Aynı bölümden beraber mezun olduğum kız kardeşimle yüksek lisans için İtalya'ya gideceğiz. Gelecekte de ortak şeyler yapmak istiyoruz, çünkü tasarım anlayışımız ve dünyaya bakışımız çok benziyor. Yüksek lisanstan sonra, hedef kitlemi sadece belli bir bölge ile sınırlandırmamak ve dünyanın her tarafında ilham verebileceğim insanlara ulaşmak istiyorum.

MEHMET DEMİR – 26

“TASARIM, SİHİRLİ BİR SÜREÇ”

Moda ve tekstil tasarımcısıyım. Modaya olan ilgim 20 yıl önce başladı. Ruhumu besleyen, bakış açımı değiştirip geliştiren ve yaşama heyecanımı taze tutan bir alan. Modanın benim için tutkuya dönüşmesi, yaşadığım olumsuzluklardan kurtulmama yardımcı olmasına bağlıyorum.

KOLEKSİYON

Seksenler döneminde yaşayan, antidepresan kullanan bir kadının hikayesini yazdım ve bunu koleksiyon haline getirdim. Renkli görünen koleksiyon hüzünlü bir hikayeyi anlatıyor. Amacım insanları hüzünlendirmek değil, sadece mesajımı ulaştırmak istiyorum. Koleksiyon yaratım süreci en keyifli kısım diyebilirim, tüm işaretleri toplayıp bir oyunun içine giriyorum. Tek başıma kalıp kayboluyorum, kendimi dinliyorum… Sihirli bir süreç. Üretim ise işin mutfak kısmı, atölyede olmaktan çok keyif alıyorum. Hikayesi olmayan bir tasarım düşünemiyorum. Ticari ve hızlı tüketim için üretilmediklerinin altını çizmek istiyorum.

DİJİTALLEŞME

Yeni bir oluşumun içerisindeyiz, ilk olmak çok güzel ve biraz ürkütücü aslında. Ama doğru bir yolda ilerlediğimizi düşünüyorum, bu şekilde çok daha fazla kişiye ulaşabiliyoruz. Çalışmalarımızı artık dijital platforma taşıyoruz, yenilikçi olmamız gerekiyor. Bu platformda nasıl kalıcı olabiliriz önemli olan soru bu bence. Bunun için çalışmalara başladım.

İLHAM

Tarz ve tavır olarak kendimi keşfetme sürecindeyim. Büyük bir gezegenimiz var içinde çözülmesi gereken, unutulmuş, açığa çıkarılması gereken çok fazla konu var. Şu an her şeyi deneyip öğrenmek ve tatmak istiyorum. Sosyal sorumluluk çalışmaları benim için çok önemli. Tasarımlarımda, ırkçılığa karşı güçlü bir duruş sergiliyorum. Sosyal farkındalık konusunda çok hassasım, buna dikkat çekmek için tasarımlarımda dramayı ve hüznü renkli çalışırım. 

GELECEK

Benim için en önemli konu ‘sürdürülebilirlik’. Bu kavramın geri dönüştürülmüş kumaşlardan ve doğaya zarar vermeme ilkesinden ibaret olmadığını düşünüyorum. Fast fashion ile karşı karşıya olduğumuz bu gezegende bakış açımıza sahip çıkmamız gerekiyor. 

AYCAN HAKALMAZ – 25

“MODAYI DA BÜYÜK BİR KÜTÜPHANE OLARAK GÖRÜYORUM”

Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil Bölümü’nden geçen yıl mezun oldum. İMA’da Master Class eğitimimi tamamladım. Tasarlamak ve sunmak için aklında pek çok fikir olan genç bir tasarımcıyım. Heyecanlıyım...

KOLEKSİYON

Moda, beslenmek için büyük bir kaynak. İçinde yer almaktan, her gün yeni bir şey keşfetmekten ve üretmekten çok memnunum. Koleksiyonumun adı ‘Just Child’. Koleksiyon, Patti Smith ve onun gibi kadınlar için yazılmış bir hikaye. Patti Smith’le Kadıköy’de bir kitapçıda tanıştım. Just Child kitabını gördüğüm anda etkilendim ve araştırmaya başladım. O günden beri bana ilham veren en önemli kişi oldu. Çünkü bu kadınlar dış görünüşleri, tavırları, temsil ettikleri cinsiyet ve edindikleri anlayışla ötekileştirilmiş ya da belki hayatının bir evresinden sonra ün kazanmış kadınlar. Patti Smith gibi birçok kadın daha var; Gia Marie Garangi ve Helena Bonham Carter örneğin. Bu kadınların hepsinin ruhlarına, üretkenliklerine, birey oluşlarına ve özgürlüklerine hayranım. Bütün hikaye, yüzeyler, formlar her şey Patti Smith’i araştırırken edindiğim donelerden oluşuyor. Ruhumuza ilham katan kadınlar için ‘Just Child’.

DİJİTALLEŞME

Tasarımcı kimliği taşıyan veya bunu düşleyen insanlar için ilham alabilmek önemli. Bilişim ve teknoloji çağı içinde yaşıyoruz ve bilgi artık ulaşılması en kolay şey. Tabii beraberinde getirdiği kirlilikle birlikte… Ancak bu düzen içinde herkes kendi kişisel deneyimleri sonucunda bir şeyler ortaya çıkarıyor ve bunu paylaşıyor. Oluşan sanal ortamda, ben de edinimlerimi ve ürettiklerimi paylaşıyorum. İlgimi çeken içeriklerden uzaklaşmamaya ve onlardan ilham almaya özen gösteriyorum. 

İLHAM

Kitaplarla ilişkim çok iyi ve okumayı çok seviyorum. Güzel sanatlar fakültesine hazırlandığım yıllarda bir hocam klasikleri okumamızı tavsiye eder ve kitaplardaki betimlemeleri imgelememizi isterdi. Böylece imgesel çalışmalarımızın, çok daha başarılı olacağını söylerdi. Hâlâ hocamı bu yaklaşımı için haklı bulurum. Okumayı, okuduklarımı kendi kafamda imgelemeyi ve sonrasında üretmeyi seviyorum. Bu bazen bir eskiz bazen de bir yazı çalışması, üretim sürecinde bana ilham veren bir yöntem diyebilirim.

GELECEK

Üretmek, takipte kalmak ve sürekli ruhu beslemek bireyin potansiyelini destekleyen kavramlar. Kendi markamı kurmak bu bağlamda bana büyük bir imkan sunacak. Öncelikle sektörde tecrübe kazanmak istiyorum. Takip ettiğim ve çizgisini beğendiğim birçok marka ve tasarımcı var. Onlarla tanışmak, çalışmak en büyük hayallerimden biri diyebilirim. 

SELİNA ALP – 24

“HAYALLERİMDEN UMUTLUYUM”

Hollanda’da doğdum. Kandinsky Koleji’nden mezun olduktan sonra, ABD’ye taşınıp Oklahoma’daki Bartlesville Lisesi Tiyatro ve Güzel Sanatlar Bölümü’nden mezun oldu. Hollanda’ya geri dönüp The Hague şehrindeki The Royal Academy of Art’da tekstil ve moda tasarımı bölümüne başladım. 2016’da İstanbul Moda Akademisi’ne kabul edildim ve moda tasarımı ve teknolojisi bölümünden 2020’de mezun oldum. Formlar, şekiller ve baskılar beni heyecanlandırıyor. Tüm bunları tasarım anlayışıma yansıtmak ve insanların benden ilham almasını sağlamak isterim. 

KOLEKSİYON

Koleksiyonumu şov amacı ile hazırlamış olsam da Ready-To-Wear (hazır giyim) kullanıma uygun olmasına özen gösterdim. Abartılı şekiller, baskılar ve renklerle çalışmayı çok severim, koleksiyonumda da bunu görebilirsiniz. Koleksiyonumun yaratım süreci tahminimden uzun sürdü. Aktarmak istediğim temaya uygun olması için en doğru parçaları seçmem gerekiyordu. Birkaç aksilik dışında üretim süresi daha akıcıydı. Zaman kısıtlamasıyla karşı karşıya kalınca daha yaratıcı olduğumu düşünüyorum. Bu benim için avantaj, çünkü moda dünyası çok hızlı ilerliyor, buna uyum sağlayabildiğimi görmek önemli bir tecrübeydi. Koleksiyonumu tasarlarken Beyonce ve Jay-Z’nin 2018 yılında çıkan ‘Apesh#t’ klibinden ilham aldım. Bu klibi araştırırken başka ilham noktalarım da oldu ve yine Beyonce ve Jay-Z’nin 2003 yılında çıkan ‘Bonnie&Clyde’ klibinden etkilendim. Tüm araştırmalarımı birleştirip ‘Power Couple’ yani ‘Güçlü İkili’ temasında karar kıldım. 

DİJİTALLEŞME

Sosyal medyanın iyi tarafı, anında dünyanın her yeriyle iletişim kurabilmeniz. Telefonun bir tuşuyla koleksiyonumu satışa çıkarabilmem veya benim gibi herkesten farklı giyinmek isteyen biriyseniz sosyal medya sayesinde çok fazla seçeneğinizin olması. Pek çok insan, sosyal medya sayesinde istedikleri ürünleri bulabiliyor. Diğer yandan tasarımlarım belki yaşadığım ülkede pek beğenilmeyebilir. Ancak sosyal medya sayesinde dünyanın bir ucundaki hedef kitleme ulaşabilirim. Tüm bunların yanında kaliteye ve detaylara önem veriyorum. Hem alışveriş yapan hem de tasarımlarını bu mecradan pazarlayan biri olarak ürünlerin kalitesini dokunarak hissetmenin önemli olduğunu düşünüyorum.

İLHAM

Geniş bir etnik kökene sahibim. O yüzden köklerimin büyük bir ilham kaynağı olduğunu söyleyebilirim. Yaşadıklarımı ve hissettiklerimi tasarımlarıma yansıttığımı düşünüyorum. Bunların yanında tarih de benim için önemli bir kaynak. 

GELECEK

Hayallerim ve planlarım, umut verici. Zamanı geldiğinde kendi markamı kurmak istiyorum. Bu markanın sürekli büyümesini ve ilerlemesini isterim tabii, zamanla belki çanta ve ayakkabı tasarımları dahi olabilir. İlerleyen zamanlarda da bir yardım kuruluşu projem var. Bunu modayla bağlantılı bir şekilde sürdürmek isterim. Hayat sürprizlerle dolu, planlı yaşayan biri olmadığım için tüm bu düşündüklerimin dışında neler olacağını heyecanla bekliyorum.

 

 

 

 

EN ÇOK OKUNANLAR