USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dergi

06 Mayıs 2022 21:50

“İNSAN ÖMRÜYLE SINIRLI KALMAYACAK BİR SİSTEM HAYALİYLE YOLA ÇIKTIM”

“İNSAN ÖMRÜYLE SINIRLI KALMAYACAK BİR SİSTEM HAYALİYLE YOLA ÇIKTIM”

TEKNOLOJİ SEKTÖRÜNDE HİZMET VEREN ŞİRKETLER DÜNYA GÜNDEMİNDE POPÜLARİTESİNİ SÜRDÜRÜRKEN DİJİTAL ÇÖZÜMLER YAŞAMI İYİLEŞTİREN İTİCİ GÜÇ OLMAYA DEVAM EDİYOR. TÜRKİYE'DE TEKNOLOJİ ŞİRKETLERİ YENİ YENİ YAPILANIRKEN BU ALANDA ULUSLARARASI İHTİYAÇ VE BEKLENTİLERE CEVAP VEREN ŞİRKET SAYISI DA HAYLİ AZ. TEKNOLOJİ ODAKLI 21 ŞİRKETİYLE 20'DEN FAZLA ÜLKEDE FAALİYET GÖSTEREN AÇIK HOLDİNG'İN CEO'SU YÜKSEL AÇIK'LA BULUŞTUK VE BAŞARI HİKAYESİNDEKİ DÖNÜM NOKTALARINI VE GELECEK PLANLARINI PLATİN DERGİSİ OKUYUCULARI İÇİN SORDUK.

Yüksel Bey, eğitim ve önce profesyonel olarak baş- ladığınız sonrasında girişimciliğe dönüşen kariyer öykünüzü okuyucularımızla paylaşır mısınız?

1976 Tokat, Almus doğumluyum. İstanbul Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü mezunuyum ve Bilgi Üniversitesi'nde de İşletme yüksek lisansı yaptım. İş hayatına baz istasyonlarının statik hesaplarını yapmak üzere bir şirkete girerek başladım ve 3 ay içerisinde şirket müdürü oldum. Kısa bir süre sonra patronum kalp krizi geçirdi ve şirketi kapatma kararı aldı. Bunun üzerine ben de kendi işimi kurmaya karar verdim ve Mikrolink firması ile yola çık- tım. 2012 yılına kadar telekomünikasyon alanında network sistem- leri kuran bir şirket olarak yolumuza devam ettik. İlk başladığımızda çıkardığımız yol haritasını zamanı geldiğinde uygulamaya başladık ve 2012 yılı itibariyle farklı sektörlerde yatırımlara başladık. Öncelikle havacılık ve savunma sanayi, endüstriyel üretim ve inşaat sektöründe yatırımlar yaptık. Sonrasında mevcut işlerimizi destek- leyen sektörlerde derinleşme stratejisiyle gittik ve bugün uluslarara- sı alanda 21 şirket ve 2 bini aşkın çalışma arkadaşımızla yaşamı iyileştiren, teknolojik alanlarda faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Başlıca faaliyet alanlarımız; telekom-bilişim teknolojileri, havacılık-savunma sanayi, yapı endüstrisi-operasyonel teknolojiler, sağlık-sağlık tekno- lojileri olarak dört başlıkta toplanıyor. En yeni yatırımımız ise sağlık sektörü... Sektörde geçtiğimiz yıldan bu yana yer alıyoruz ve bu alanda da fark yaratan, mevcut sektörlerimizin vizyonundan kop- mayan bir iş yapıyoruz.

* En yeni sektörünüz olan sağlık alanında neler yaptığınızı ve nasıl fark yaratmayı hedeflediğinizi anlatır mısınız?

Sağlık tarafı bizim insana doğrudan dokunduğumuz ilk işimiz. Infinity Regenerative Clinic, bütünsel sağlık yönetimi prensibiyle hizmet veren, sağlıkta ileri teknolojik çözümler sunarken temel ilke- si 'sağlıklı kalmak' olan bir klinik. Bu alanda dünyada toplamda 7 klinik var ve biz de en son açılan klinik olarak, en ileri teknolojili çözümleri sunmaya gayret ediyoruz. Yani kısacası sağlık tarafında da Açık Holding'in çözüm odaklı anlayışından vazgeçmiyor, aynı çizgide devam ediyoruz.

"AÇIK HOLDİNG BİR TEKNOLOJİ ŞİRKETİ VE YAPTIĞIMIZ BİRÇOK İŞ, İNSAN YAŞAMINI İYİLEŞTİRSE DE DOĞRUDAN İNSANA ULAŞAN İŞLER DEĞİL. BU SEBEPLE DE BİZ HAYATIN AKIŞINI KOLAYLAŞTIRIR, DEĞER YARATIR AMA SON KULLANICI TARAFINDAN ÇOK DA BİLİNMEYİZ"

* Peki ilk günkü yol haritanızın bugün hangi noktasındasınız? Bu kadar farklı sektörü ve hızlı büyümeyi öngörmüş müydünüz?

Ben kişisel olarak sıfırdan üreten bir ekosistem yaratmayı çok seviyorum. İnsanların hayatlarını bizimle kurgulamalarına yar- dımcı olalım ve bu hayatlar bizimle daha iyiye gitsin istiyorum. İlk yola çıktığımdan beri değer yaratmak vizyonuyla hareket ettim ve evet ana hatlarını hayal ettiğim yol haritamız hiç şaşmadı, hepsini birer birer gerçekleştirme fırsatım oldu. Bir gün hiç bek- lemediğim bir anda işsiz kaldım ve tam da bu sebeple ne yap- mamam gerektiğini bilerek bir şirket kurdum. Çoğu insan yolun başında 'ne yapacağım' kısmına odaklanırken; ben 'ne yapma- yacağımı' çok daha iyi biliyordum ve bu da büyümemizin kay- nağı oldu. Kendime iş kurmanın ötesinde, bir iş kurup etrafında yapılanacak bir sistem yaratmaya odaklandım ve 'kendi kendi- ne işleyebilen bir şirket yaratmak' için yola çıktım. Tüm çalışma- larım bu amaca hizmet ediyor ve insanların şirketlerin üzerinde konumlanmadığı, insan ömrüyle sınırlı kalmayan bir sistem yaratmayı hedefliyorum.

* Girişimcilik yolculuğuna çıkmak isteyen gençlere ve profes- yonellere neler önerirsiniz?

Türkiye, büyük rekabetin ve zorlu ekonomik koşulların olduğu bir ülke... Bu her ne kadar bir dezavantaj gibi görünse de giri- şimciler için de bir fırsatlar denizi. Çünkü yapılmamış olanı yaptığınızda mutlaka kazanıyorsunuz. Girişimcilik genelde iş hayatındaki kuralları değiştirme isteğiyle başlar, ben de aynı istekle başladım. Bu sebeple toplumda değişimin liderliğini yapmaya cesaret edecek gençlere önerim; risk yönetimi yaparken yola hangi hedeflerle çıktıklarını unutmamaları ola- caktır. Ayrıca illa yeni bir buluş yapmak zorunda değilsiniz, mevcut bir sistemi iyileştirerek kendi sektörünüzü yaratırsanız de başarılı olabilirsiniz. Ben özellikle telekom ve bilişim sektö- ründen sonra girdiğim havacılık ve savunma sanayii sektörün- de bu şekilde yer aldım.

"YOL ARKADAŞLARIMI, 'İNSAN HAYATINA DOKUNAN, SÜRDÜRÜLEBİLİR ÇÖZÜMLER ÜRETME' HAYALİME ORTAK EDİYORUM. DOĞRU İNSAN KAYNAĞINI, DOĞRU YERDE KONUMLANDIRMANIN ÖNEMİNE İNANIYORUM. AÇIK HOLDİNG'İ SÖZ HAKKININ YÖNETİCİNİN İNİSİYATİFİNDE OLDUĞU DEĞİL, İŞİN GEREKTİRDİĞİ ŞEKİLDE İŞ GÜCÜ OLUŞTURAN BİR ŞİRKET OLARAK KONUMLANDIRIYORUM"

* Yatırımlarınızı, yer alacağınız sektörleri seçerken nelere dik- kat ediyorsunuz?

Japonların çok sevdiğim Kaizen felsefesi vardır. İyiye doğru deği- şim anlamına gelir ve probleme odaklanarak sürekli gelişimi hedef- ler. Ben de bir işe girmeden o alanda neye ihtiyaç olduğuna, probleme odaklanıyorum. Örneğin; biraz önce bahsettiğim hava- cılık ve savunma sanayii sektörüne böyle başladık. ''Askerlerimiz ne giyiyor?'' sorusuyla yola çıktık ve yıllardır yurt dışından ihraç edi- len koruyucu başlık ya da yelek gibi ürünleri kendi ülkemizde üre- terek ihtiyaca cevap verdik. Bu alanda ciddi bir teknoloji yatırımı yaptık. Daha önce ithal edilen ürünlerde ihracatçı konuma geldik. Bugün savunma sanayii alanındaki şirketimiz olan CES, kendi faa- liyet alanında hem teknik hem ticari olarak dünyadaki en iyi üç şir- ket arasında yer alıyor.

* Pandemi gölgesinde tüm sektörler için zorlu geçen iki yılın ardından 2022 yılına yönelik planlarınız neler?

Uluslararası bir şirket olarak son 2 yılda pandemi kaynaklı ertelenen çok fazla işimiz oldu. Özellikle Avrupa'da bu yıla devrettiğimiz pek çok projemiz var. Bu projelerimizi tamamla- yıp, ciromuzu hedeflediğimiz rakamlara ulaştıracağız. 2022 yılında konsolide ciromuzu, yüzde 64 oranında büyütmek isti- yoruz. Bu ciddi bir rakam farkındayız ama elimizdeki projelere de güveniyoruz, regüle pazarlarda büyümemizi sürdüreceğiz. Kıtaların ötesinde de büyümemizi sürdüreceğiz. İlk şirketimiz olan Mikrolink'le, Teksas'ta tamamen bize ait telekomünikas- yon network sistemleri kuran bir şirketi faaliyete geçiriyoruz. Amerika gibi büyük ve iş kapasitesi fazla olan bir ülkedeki yapılanmamızdan çok umutluyuz. Ayrıca bu yıl veri merkezleri için operasyonel teknolojiler üreten, üretim merkezi kurma hedefimizi de gerçekleştireceğiz. Tüm hazırlık süreçlerimizi tamamladık, gerekli yazılım ve teknoloji şirketlerini bünyemize kattık ve şu an en son süreçlerin tamamlanmasını bekliyoruz. Ve son olarak yeni girdiğimiz sağlık ve turizm sektöründe de büyüyen bir yapı oluşturarak o sektörlerde de kalıcı hale gel- mek istiyoruz.

EN ÇOK OKUNANLAR