USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dergi

10 Kasım 2020 11:58

İnovatif fikirleri ile sağlıkta fark yaratanlar

Sağlığa bakış açımız, değişik sektörlerdeki inovatif çalışmalar ile şekilleniyor. Dijital uygulamalar ve teknoloji odaklı süreçler sağlık sektörünü etkiliyor, dönüştürüyor ve geliştiriyor. Bu alanda yenilikçi ürün grupları ile öne çıkan şirket ve girişimciler, çarpıcı fikirleriyle gündem yaratıyor

İnovatif fikirleri ile sağlıkta fark yaratanlar

TÜRKİYE’NİN İLK KABİNLİ TAKSİ PROJESİ

Koronavirüs salgınına karşı toplum sağlığını korumak için güçlerini birleştiren BiTaksi ve Fiat, bu kapsamda, Türkiye’deki ilk ‘kabinli taksi’ projesini kamuoyuyla paylaştı.

Fiat Marka Direktörü Altan Aytaç, “Yaşadığımız bu sıra dışı süreçte, yetkinliklerimizi ve gücümüzü topluma ve müşterilerimize fayda yaratmaya yönelttik. Müşterilerimizin yanında olduk. Bu dönemde devreye aldığımız pek çok uygulamanın ardından BiTaksi ile yine toplum sağlığına katkı sağlayacak özel bir çözüm geliştirmiş olmaktan büyük memnuniyet duyuyoruz. Panel tasarımımız, direkt hava temasını kesecek şekilde aracın ön ve arka kısmını tamamen ayırıyor” diyor. 

Bu ayrımla; yolcunun, aracın klimasından da faydalanabilmesi ve konforlu yolculuk edebilmesi için panelin üzerinde özel tasarım bir hava dağıtıcısı da bulunuyor. Kullanılan filtre, 0.05 mikron boyutunda mikroorganizmaları ve partikülleri tutabiliyor. Covid-19 boyutu ise 0.10 mikron ve filtrenin tutabildiği boyutlarda... Dolayısıyla filtre, üzerindeki aktif karbon ve organik katmanlar sayesinde alerjen ve mikroorganizmaların geçiş riskini minimize ediyor.

“MÜŞTERİLERİMİZİN KATKISI, YENİ YATIRIMLARA TEŞVİK EDİYOR”

Eyüp Sabri Tuncer; pandemi döneminde asırlık tecrübesini, ürün ve üretimine titizlikle yansıttı. Pandeminin ilan edildiği günlerde halkta kolonyaya karşı yoğun bir ilgi oluşmuştu. Bunu fırsata çevirmek isteyen kişi veya kurumlar, kolonyayı fahiş fiyatlarla satmaya başladı. Tam da bu sırada Eyüp Sabri Tuncer markası, bir manifesto yayınladı. Stoklarında ürün olduğunu, bu sürede fiyatlarında hiçbir değişikliğe gitmeyeceklerini hem yazılı hem de görsel basında sıklıkla duyurdu. Piyasadaki yoğun talebi karşılayabilmek adına vardiyalı çalışma sistemine geçen marka, kolonya üretimini kesintisiz sürdürdü. 97 yıllık bir marka olarak bu süreci kâr etme dönemi olarak değerlendirmediklerini ifade eden Eyüp Sabri Tuncer Yönetim Kurulu Başkanı Engin Tuncer, “Bu sorumluluk bilinci ve çalışanlarımızın yüksek özverisiyle birlikte sürece olumlu katkı sağladık” diyor. LABS1923 markalı  dezenfektan ürünle ilgili çalışmaların martta sonuçlandığını anlatan Tuncer, “Yeni ürünümüz; Sağlık Bakanlığı onaylı, uzun dönem Tip1 Biyosidal Ruhsatlı Türkiye’deki ilk ve tek ürün olarak piyasaya sunuldu. Bu dönemin en çok öne çıkan ürünlerinden biri haline geldi” yorumunda bulunuyor.

GÜVENLİK VE KAMUSAL İZOLASYON, TEK CİHAZDAN KONTROL EDİLİYOR

Coremate’in adından da anlaşıldığı gibi spesifik alanlara yönelik ‘core teknolojilerin’ geliştirilmesi ve geliştirilen bu teknolojiler üzerine ürün gamlarının oluşturulması ile katma değeri yüksek çözümler geliştirmeye odakladığını dile getiren Coremate Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Yıldırım, bu konuda ilk olarak görüntü analizi ile güvenlik ve sağlık sektöründe geliştirebilecekleri projeler üzerinde çalıştıklarını anlatıyor. 

Yıldırım pandemi döneminde, “Biz de tüm diğer çalışmalarımızı askıya aldık ve salgının doğrudan veya dolaylı sonuçlarına etki edebilecek ve ortam koşullarının iyileştirilmesine yönelik, yapay zeka, yüz yanıma ve temassız kişi ateş ölçümü ve maske kontrolü ile güvenlik ve kamusal izolasyon destek projemiz olan CoreSafe çözümümüze çok hızlı bir şekilde giriştik. Süregelen zaman içerisinde projemizi bitirdik. Ulusumuzun kullanımına sunmak üzere seri üretime Haziran 2020 itibariyle başladık” şeklinde konuşuyor. Şu anda üretim aşamasında olan CoreSafe’in, fonksiyon alanları içerisinde bulunan temassız ‘HES kodu sorgulama’ özelliği, ikinci versiyonu ile birlikte kasım ayının ikinci haftasında piyasaya çıkacak.

SESLİ KOMUT ASANSÖR KİTİNİ GELİŞTİRDİ

Pandemi sürecinde basında yer alan haberlerde birçok asansör kullanıcısının peçete, kürdan, çakmak gibi araçlar ile asansör kullanımını gerçekleştirdiği ve bazı firmaların da önlem olarak pedallı sistemler geliştirdiğini gördük. Bu aşamada Xenon Smart; Ar-Ge ekibi ile gerçekleştirdiği görüşmeler sonucunda Covid-19 önlemleri kapsamında, ‘Voicebox’ sesli komut asansör kitini geliştirdi. Bu kit ile asansörlere teması sıfıra indirerek hem bireylerin sağlığını korumak hem de virüsün yayılma hızını azaltmak mümkün.  Voicebox toplumun tüm kitlesine erişebiliyor. Tamamıyla sesle kontrol edildiği için engelsiz yaşamı da destekliyor. Projeyi 4 ay gibi bir sürede tamamlayarak endüstriyel ürün haline getiren firma; sesli asansör kitini, sesi yazıya çeviren teknoloji ile tamamıyla Türkçe dil yapısına uygun tasarladı. Kabin içerisine yerleştirilen bir mikrofon yardımıyla kabin üzerinde bulunan sesli komut kitine gönderilen sesli komutlar ile çalışan sistem, tamamen çevrim dışı. Ayrıca duraklara yerleştirilen sensörler vasıtasıyla bulunduğunuz kata asansörü yine temassız bir şekilde çağırabiliyorsunuz. Ürün; 30 dakika gibi kısa bir sürede tüm asansör tiplerine  kolaylıkla uygulanabiliyor.

DOMINO’S’UN ‘İYİLİK HAREKETİ’ KATLANARAK BÜYÜYOR

Domino’s, yurdumuzun 49 ilindeki 131 hastanesine, 152 bin moral pizzası göndermişti. Yeni normale uyum sürecini yaşadığımız günlerde pandeminin yaralarını sarmak için çalışmaya devam eden Domino’s, ihtiyaç sahibi olan daha fazla ‘mahalleliye’ ulaşmak için yola çıktı. #moralpizzası notuyla özel kodların ulaştırıldığı İyilik Hareketi gönüllüleri, bu kodları 25 ihtiyaç sahibiyle paylaşırken iyilik hareketi de katlanarak büyümeye devam edecek. DP Eurasia Group CEO’su Aslan Saranga ise bu konuda, “Amacımız, pandeminin getirdiği zorlukları aşmak için ihtiyaç sahibi olan daha fazla ‘mahalleliye’ ulaşarak desteğimizi daha geniş kitlelere yaymak” yorumunda bulunuyor.

KAĞIT PARALARDAN BULAŞ RİSKİNE ÇÖZÜM

Kağıt paraların üzerinde bulunan mikroorganizmaların çeşitli hastalıklara sebep olduğu bilinen bir gerçek. Kendilerinin de Money Shower ve Money Counting Shower ürünleriyle, canlı para akışının yüzde 87’sinin döndüğü yer olan ATM’ler ve para sayma makinelerinde para dezenfeksiyonu yaparak bu sorunu ortadan kaldırdığını söyleyen Money Shower Kurucu Ortağı ve CEO’su Furkan Eruçan, “Money Shower ürünümüzün entegrasyonu ile sadece 15 dakika içinde mevcut ATM’leri, toplum sağlığı için hastalıkları yayılmadan kontrol altına alan ‘inovatif ve çevreci ATM’lere' dönüştürüyoruz” derken, nakit paradan bulaşabilecek olan hastalıkları engellediklerini vurguluyor.

65 YAŞ ÜSTÜNE ÜCRETSİZ TESLİMATLA ÖNE ÇIKTI

Koronavirüs sürecinde artan talebi karşılamak ve çalışanlarının iş yükünü azaltmak için 5 bin 500 ek istihdam sağlayan Migros, Migros Sanal Market hizmetini 81 ilin tamamında uygulamaya geçirdi. Geçtiğimiz yıl Migros ailesine katılan ve 30 dakikada teslimat modeliyle öne çıkan Migros Hemen’in hizmet sunduğu mağaza sayısını da yüzde 50 artıran şirket,  artık 10 ilde aktif konumda. Bunlara ek olarak eve teslimde 09.15-12.15 saat aralığını 65 yaş ve üzeri müşterileri için ayıran Migros, 60 yaş ve üstü müşterilerine özel olarak yeni telefon hattı açarken, bu yaş grubu müşterilerinin tüm ürünlerini, servis ücreti almadan kapılarına kadar ulaştırıyor.

GEZEGENE DEĞER KATIYOR

Pandemi sürecinde, terletmeyen ve nefes aldıran tekstil kategorisindeki kumaşlarıyla antibakteriyel maskeler üreten Zorlu Tekstil'in ısıya ve neme duyarlı, hava geçirgenliği yüksek aynı zamanda antibakteriyel ve antiviral özelliklere sahip iplik ve kumaşlarla ilgili birçok çalışması bulunuyor. Bu birikimle pandeminin ihtiyaçlarına yönelik ürünler üretebilen şirket; güvenlik, savunma sanayi, otomotiv gibi sektörlere de akıllı ürün geliştiriyor. Pandemi sebebiyle ortaya çıkan hassasiyetlerin devam edeceğini öngördüklerini ifade eden Zorlu Holding Tekstil Grubu Başkanı Necat Altın, “Sağlık ve hijyen odaklı ürün portföyümüzle, tulum ve maske gibi hastane ihtiyaçlarının yanı sıra ev tekstiline yönelik ürünler geliştirmeyi de planlıyoruz” diyor. 

Erciyes Üniversitesi ile antibakteriyel ve antiviral apre geliştirmeçalışmalarının devam ettiğini belirten Altın şöyle devam ediyor: “Erciyes Üniversitesi bilim insanları, nano teknolojik çalışmalar sonucunda nano gümüş etkenli bir dezenfektan üreterek salgınla ve diğer zararlı mikroorganizmalarla mücadelede güçlü bir koruyucu geliştirdi. Biz de Zorluteks olarak doğal kaynaklardan elde edilen bileşenlerden oluşan bu aprenin, hem ev tekstili hem de maske kumaşları üzerine uygulanma yöntemleri ve yıkama dayanımının geliştirilmesi üzerine çalışmalar yapıyoruz.” 

BAKMAYI VE GÖRMEYİ ÖĞRENMEK 

Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tamer Akça; tıbbi görüntüleme alanındaki uzmanlığını aktarmak ve geniş kitlelere ulaşabilmek amacıyla başlattığı Türkiye’nin ilk ve tek ‘Tıbbi Fotoğrafçılık Sertifika Programı’ ile sadece sağlık kuruluşlarında çalışanların değil, aynı zamanda otopsi ile iç içe olan adli kurumlarda (teknik personel, avukatlar, savcılar vb.) veya sağlık sigortası ile ilgilenen kurumlarda çalışanların da bu alanda deneyim sahibi olmasını amaçlıyor. Akça, tıbbi fotoğrafçılığı, “En basit tanımıyla tıp ile ilişkili bütün alanlarda fotoğrafın kullanılması” olarak yorumluyor. Tıbbi sorunların, süreçlerin, sonuçların ve gözlemlerin doğru, kalıcı ve objektif olarak görüntülenmesinin, fotoğrafın ortaya çıktığı XIX. yüzyıldan bu yana tıp biliminin ilerlemesinde önemli bir rol oynadığını belirten Akça,  “Tıp gibi geniş bir alana yönelik belgeler; yanlış anlaşılmalara meydan vermeden, abartısız, müdahalesiz, biçimsel olarak bozulmamış (distorsiyonsuz), kasıtlı olarak oynanmamış ve eklemeler yapılmamış bir halde sunulmalı… Fotoğraf; fotoğrafçının yorumu sayesinde görüntülediği konuya çok farklı anlamlar yüklemesine olanak sağlayan bir sanat dalı olmaya devam ediyor” diyor.

EVDE KORONAVİRÜS TESTİ

Udemy ve Carbon Health şirketlerinin kurucu ortağı Eren Bali, Carbon Health girişimiyle tamamen hastayı merkeze alan bir vizyona yatırım yaparak ilerliyor. Carbon Health’in en güncel projesi ise evde Koronavirüs testi yapmaya olanak sağlayan özel sağlık kiti… Ürettikleri Covid-19 test kiti için sipariş almaya başladıklarını ve yoğun bir talep olduğunu belirten Bali, kitin şu anda sadece Kaliforniya eyaletinde satışının mümkün olduğunu ve 167.5 dolardan satıldığını vurguluyor. Çubuk yardımıyla alınan tükürük örneğiyle yapılan test kiti, evde basit bir şekilde test imkanı tanıyor. Eyalet yasaları gereği yeni düzenlemeler yapıldıktan sonra test kitinin ABD’nin tüm eyaletlerinde satışına başlanacak. 

AYLIK 5 MİLYON PCR TESTİ ÜRETİM KAPASİTESİNE SAHİP

164 farklı moleküler biyoteknoloji ürünü ortaya çıkaran Bioeksen, 2019 yılında ürünlerinin Türkiye çapında rutin satışına başladı. Bioeksen Kurucusu Canan Ketre Kolukırık, ürettikleri Koronavirüs testlerini 39 ülkeye sattıklarını kaydediyor. Bioeksen’in ürettiği testler ise şu anki teknolojisiyle bir saatten kısa sürede sonuç verebiliyor. Şirket, bu tarz bir teknolojiyi dünyada sağlayabilen üç firmadan biri. Kolukırık, “Real-Time PCR testlerinde yüzde 50’den fazla oranda Bioeksen ürünleri kullanılıyor. Sağlık Bakanlığı Referans Viroloji Laboratuvarları’nda yapılan çalışmalarda doğruluğumuz, yüzde 97’nin üzerinde” derken, Türkiye’ye toplamda 13 milyona yakın test verdiklerinin, aylık kapasitelerinin de 5 milyon test olduğunun altını çiziyor.

KONFORLU VE GÜVENLİ KORUMA İÇİN

Sanko Tekstil; Covid-19 sürecinde Ar-Ge çalışmaları ile geliştirdiği inovatif ürünü ‘pamuklu yıkanabilir yüz maskesi’ni, Maisonette markası ile satışa sundu. Beyaz, gri, lacivert, siyah ve bej olmak üzere beş renk seçeneğine sahip olan Maisonette pamuklu yıkanabilir yüz maskesi, Yeni Koronavirüs salgınına karşı alınan önlemlerle Türkiye’de TSE tarafından yapılan denetimler sonucu ‘TSE Covid-19 Güvenli Üretim Belgesi’ verilen ilk şirket olan Sanko Tekstil İşletmeleri’nde üretiliyor. Maskeler, TS EN 14683:2019 + AC, EN ISO 9001 ve EN ISO 13485 standartları da dahil olmak üzere uluslararası Tip-1 standartlarıyla uyumlu ve Avrupa Birliği’nin CE işaretine sahip. 

 

EN ÇOK OKUNANLAR