USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dergi

15 Ekim 2020 11:29

Hazır giyimde e-ihracatın 10 temel kuralı

E-ihracatın da kendi içinde barındırdığı sistematiği, her coğrafya için farklılık taşıyabiliyor. E-ihracat denildiğinde akla gelen ilk markalardan biri olan ve 140 ülkeye ürün satan Modanisa’nın Pazarlama Direktörü Samim Sürel, kendi başarı öykülerinden de yola çıkarak, e-ihracat yapmak isteyen hazır giyim şirketleri için 10 maddelik bir yol haritası sunuyor

Hazır giyimde e-ihracatın 10 temel kuralı

Beyin ve kalp: teknoloji ve lojistik

E-ticaret ve e-ihracatın iki önemli ayağı var: Bunlardan birincisi e-ticareti yapacağınız platform yani e-ticaret teknolojiniz. İkincisi ise satacağınız ürünlerle ilgili lojistik altyapınız. En önemli başlangıç adımınız ise sağlam kodlama ve donanım altyapısıyla kurulmuş olan web siteniz ve mobil uygulamanız. 

Uluslararası geçerliliği olan bir dil

E-ihracat yapacaksanız, satış için Türkçe'nin dışında mutlaka farklı bir dil de kullanmanızı gerektiriyor. Bu noktada da önceliğimiz, elbette İngilizce. Biz Modanisa olarak 140 ülkede satış yapıyoruz ve müşterilerimize Türkçe, Arapça, İngilizce, Fransızca, Almanca ve Bahasa (Endonezya ve Malezya) olmak üzere altı farklı dilde hizmet veriyoruz. 

Doğru sorular & doğru yanıtlar

Lojistik altyapınız, en az teknolojik altyapınız kadar önemli. Bu paralelde de kendinze şu soruları sormanız gerekiyor: Depo operasyonunuz yeterli yetkinlikte mi? İyi lojistik iş ortaklarınız var mı? Ürün seçiminiz doğru mu? Gümrük operasyonlarını doğru yürütebilmek için gerekli donanımınız var mı? Doğru veri toplayarak bunları anlamlandırabiliyor musunuz? Tüm bu sorulara vereceğiniz pozitif cevaplar sizi e-ihracat yolculuğunuzda başarıya ulaştıracak adımlar olacak.

Veriyi toplamak ve anlamlandırabilmek

Online iş modellerinde en önemli konulardan biri de veriyi doğru bir şekilde toplayarak işleyebilmek. Kendi siteniz üzerinden satış yaptığınızda, size özel, çok daha zengin bir veri setine sahip olursunuz. Bu sayede iş yapış şeklinizi iyileştirecek verileri birinci elden alıp değerlendirebilirsiniz. Pazar yerleri (marketplace) ise teknolojik imkanları daha kısıtlı işletmeler için bir tercih olabilir. 

Olmazsa olmaz: kullanıcı deneyimi

Ayrıca unutmamak gerekir ki, müşteriye sağlanan marka deneyimi artık kullanıcı deneyiminden bağımsız bir şekilde düşünülemez durumda. Kendi kanallarınızdan yaptığınız satışlarda kullanıcı deneyimini istediğiniz gibi şekillendirebilirsiniz. Pazar yerlerinde ise kontrol tamamen pazar yerinde olacaktır. 

Trafik çeken pazar yerleri

Öbür taraftan pazar yerlerinin gözden kaçırılmaması gereken avantajları da yok değil. Örneğin ciddi miktarda trafik çektikleri ve çok geniş bir kullanıcı kitlesine ulaşabildikleri için, büyük bir müşteri kitlesine ulaşmanızı sağlayacaklardır.

Gümrük, mevzuat, nakliye...

E-ihracatın en önemli konularından biri lojistik demiştik. Bulunduğunuz ülkeye ürün göndermek, ürünü başka ülkelere göndermeye göre çok çok daha kolay sayılabilir. Başka ülkelere ürün gönderiyorsanız, uğraşmanız gereken çok sayıda sorun olacaktır. Her ülkenin farklı gümrük mevzuatı bulunması bile, başlı başına büyük bir problem yaratabilir. 

Ortak standartlar

Tüm dünyada e-ticaretin bazı ortak standartları var. Mesela iade garantisi bunlardan biri. Sadece başka ülkelere ürün göndermeniz yetmez; o ülkelerden yapılacak iade ve değişim taleplerine de karşılık vermek zorundasınız. 

Ödeme yöntemlerinde çeşitlilik

Biz Modanisa olarak bugün toplamda 26 farklı çeşit ödeme yöntemi kullanıyoruz. 26 farklı çeşit gözünüze abartılı görünmüş olabilir; ama 140 ülkeye e-ihracat yapıyorsanız, seçeneklerinizi sürekli artırmak; her ülkede yaygın kullanılan ödeme yöntemini hizmetleriniz arasına almak zorundasınız. Her ülkenin, her halkın farklı tüketim alışkanlıkları var. Bu gerçeği görmezden gelerek e-ihracat yapmak mümkün değil. 

Ülkeden ülkeye değişen pazarlama

Modanisa olarak, altı dilde hizmet sunarken, teslimat istenen her ülke için farklı bir ana sayfa ile müşterimizin karşısına çıkıyoruz. Fransa’da yaşayan ve ürününü Fransa’da bir şehre teslimat isteyen müşterimizin gördüğü Modanisa ana sayfasıyla, Ürdün’de yaşayan ve ürününü Ürdün’den teslim alacak bir müşterinin gördüğü Modanisa ana sayfası hiçbir zaman aynı değil. Her ülke insanının farklı tercih, ilgi ve meraklarını öğrenmek, araştırmak ve ona göre seçenek sunmak e-ihracat işinin olmazsa olmazı.

“ABD’DE KREDİ KARTI, ORTA DOĞU’DA KAPIDA ÖDEME”

Ülkelere ve coğrafyalara göre pazarlama ve ödeme konusu e-ihracat için çok fazla değişiklik gösterebiliyor. Örneğin ABD ve benzeri ülkelerde kredi kartı yaygınken, Avrupa’da alternatif mobil ödeme sistemleri yoğun biçimde kullanılabiliyor. Diğer yandan Orta Doğu gibi yerlerde kredi kartı ve hatta banka hesabı sahipliği yüksek olmadığından kapıda nakit ödeme çok yaygın ve çok önemli. Eğer bir ülkede o ülkenin tercih ettiği ödeme yöntemlerini sunamazsanız, yarattığınız trafiğin müşteriye ve siparişe dönüşümü çok kısıtlı oluyor. Bu durum da büyümenizi çok ciddi bir biçimde etkiliyor.

 

EN ÇOK OKUNANLAR