USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dergi

18 Nisan 2022 16:44
Dergi

El emeğiyle ürettikleri yemenileri dünyaya satıyorlar

Ankara'da, Anadolu'nun yöresel el dikimi deri ayakkabısı yemeni, deri işleme ustası yedi kadının kurduğu kooperatifin, altı metrekarelik atölyesinde üretilen ürünler yeni tasarımlarıyla ihracat pazarına açıldı

El emeğiyle ürettikleri yemenileri dünyaya satıyorlar

Ankara'da 7 kadın, geleneksel yemenileri modern tasarımla birleştirerek doğallığını bozmadan üretmek, yurt içinde ve yurt dışında tanıtımını yapmak ve kadın istihdamına katkı sunmak amacıyla 11 Kasım 2021'de İlknur Ünal öncülüğünde, "Yemenia Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi"ni kurdu. Altındağ ilçesindeki tarihi Hamamarkası'nda, kooperatif bünyesinde kurulan 6 metrekarelik atölyede, tamamen deri ve doğal malzemeler kullanılarak el işçiliğiyle yapılan yemenilerin yanı sıra çanta, cüzdan, kemer ve kolye gibi ürünler de üretiliyor.

AİLE BÜTÇESİ İÇİN KATKI

Atölyedeki tasarımlarda, Geleneksel El Sanatları Bölümü mezunu veya deri sanatına gönül vermiş kadınlar çalışıyor. UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Ulusal Envanteri'nde yer alan geleneksel ayakkabıcılık alanında üretim yapan kadınlar, internet üzerinden ve telefonla aldıkları siparişleri, ABD'nin California eyaletindeki San Francisco şehri ile Brezilya'ya da gönderiyor. Elde ettikleri gelirlerle aile bütçelerine ve yemeni sanatının yaşatılmasına katkı sunan girişimci kadınlar, üretimde yer almak isteyen kadınlara eğitimler vererek, üretim zincirine katılmalarına da imkan sağlıyor.

DERİ SANATINA 7 YIL, YEMENİ ÜRETİMİNE DE 6 AY ÖNCE BAŞLAYAN 4 ÇOCUK ANNESİ PAKİZE AĞRALI, EN BÜYÜK HAYALİNİN, KENDİ KAZANDIĞI PARA İLE EĞİTİMLERİNE DEVAM EDEN ÇOCUKLARINA CEP HARÇLIĞI VERMEK OLDUĞUNU BELİRTİYOR

AMAÇ, İSTİHDAMI KÜLTÜR VE SANAT BULUŞTURMAK

Kooperatifin Yönetim Kurulu Başkanı emekli bankacı İlknur Ünal, kadın istihdamını, kültür ve sanat değerleriyle buluşturmak amacıyla kooperatifi kurduğunu söyledi. Yemeninin marka olarak tescillendiğini belirten Ünal, "Yurt dışına da ürün satmaya başladık. ABD'de San Francisco ve Brezilya'ya satışlarımız oldu. Esas olarak deri ayakkabılar üzerine çalışıyoruz. Çünkü bunun yok olmaya yüz tutmuş zanaatlar arasına girdiğini biliyoruz. Kadınlarımız, atölyemizde sosyal bir ortam da bulmuş oluyorlar. Sohbetlerimiz, yemeni markasını nasıl ulusal bir marka olarak dünya pazarlarında tanıtabiliriz ve her geçen gün aslında daha fazla kadını bu zanaatla buluşturmak üzerine oluyor" değerlendirmesinde bulundu.

60 YILLIK ALAYLI BİR USTADAN YEMENİ EĞİTİMİ

İlknur Ünal, kooperatif üyesi deri işleme zanaatkarı kadınların, Ankara Kalkınma Ajansı'ndan alınan hibe ile işe başladığını ve 60 yıllık alaylı bir ustadan yemeni eğitimi aldığını anlattı. Zamanla, yemeninin yanı sıra Türk kültürüne ait "bodrum sandaletleri" ve "körüklü çizmeler" gibi ayakkabıların da üretimini yapabilmek için çalıştıklarını belirten Ünal, bu sanatla ilgilenen ve aralarına katılmak isteyen tüm kadınları atölyeye davet etti.İlknur Ünal, "Her kadınımız ürettiğinin karşılığını bir 'emek listesi' karşılığında alır. Kadınlara şöyle bir çağrımız var, eğer deri ve ayakkabıyla ilgililerse ya da en azından gelip çalışmalarımızı da görmek ve sohbet etmek istiyorlarsa buyursunlar gelsinler. Onları bekliyoruz. Onlara yemeni ve deri zanaatıyla ilgili her türlü eğitimi vermeye hazırız" diye konuştu.

Girişimci İlknur Ünal

BİRİNCİLİK ÖDÜLÜ

Atölyede ürünlerin tasarımına katkı sunan Gazi Üniversitesi El Sanatları Bölümü mezunu Buse Çakır da üç yıl önce İstanbul'daki bir yemeni projesinde, kooperatif başkanı İlknur Ünal ile yollarının kesiştiğini söyledi. Kooperatif kurulmadan önce düzenlenen yemeni fikir yarışmasında birincilik ödülü aldığını belirten Ünal, "Birincilik ödülüyle kendime çocuklarımın adı olan bir yüzük yaptırdım" diye konuştu.

EN ÇOK OKUNANLAR