USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dergi

05 Temmuz 2022 17:10

“DÜNYA KUPASI SIRASINDA TÜM GÖZLER KATAR'A ÇEVRİLECEK”

İSTANBUL'DA DA TEMSİLCİLİĞİ BULUNAN KATAR TURiZM OFiSi (QTA), BU SENE 22'NCİSİ DÜZENLENECEK FIFA DÜNYA KUPASI 2022 ÖNCESİ TANITIM FAALİYETLERİNE HIZ VERDİ. BİZLER DE PLATİN OKURLARI İÇİN HEM HAZIRLIKLARIN SON DURUMUNU HEM DE ORTA DOĞU'NUN EN HIZLI BÜYÜYEN ÜLKESİNİN TURİZM YATIRIMLARINI KATAR TURİZM ULUSLARARASI PAZARLAR BAŞKAN YARDIMCISI PHILIP DICKINSON İLE KONUŞTUK

“DÜNYA KUPASI SIRASINDA TÜM GÖZLER KATAR'A ÇEVRİLECEK”

Fifa Dünya Kupası 2022'ye ev sahipliği yapacaksınız. Bunun için 6.5 milyar doların üzerinde bir altyapı yatırımına imza atıldı. Süreç hakkında bilgi verebilir misiniz?

21 Kasım'da başlayıp 18 Aralık'ta sona erecek turnuvayı izlemek için 1.5 milyon turistin gelmesi bekleniyor. 10 yıl önce Katar'ı turizmin yeni gözdesi yapmak için yola çıktık. Dünya Kupası organizasyonu da bunun bir parçası. Dünyanın önde gelen turizm merkezlerinden biri olmayı hedefliyoruz ve şimdiye kadar 100'den fazla oteli hizmete açtık. En son teknoloji ürünü metro sistemini devreye soktuk. Aquapark'lar, alışveriş merkezleri gibi pekçok farklı ilgiye yönelik tesis inşa ettik. Bir gecede 250 bin kişinin konaklaması için çalışmalarımızın sonuna yaklaştık. Dünya Kupası altyapısı için 6.5 milyar doların üzerinde bir yatırım gerçekleştirdik. 80 bin kişilik stadyumu ise 1 milyar dolara mal ettik. Yapılan toplam sekiz mega stadyumun üçünde Türk firmaları ana yüklenici ya da taşeron olarak yer aldı. Hedefimiz, turizm sektörünü GSYİH'nın yüzde 12'sine çıkarmak. Dünya Kupası'nın getirdiği o mirası yaşatıp turizm değerine dönüştürecek çalışmalar içerisindeyiz. Dünya Kupası bizim için bir sıçrama tahtası. Dünya Kupası sırasında küçük bir ülke olan Katar'a tüm gözler çevrilecek. Unutmayalım, geçtiğimiz Dünya Kupası final maçını 3.5 milyar insan canlı izledi.

TOPYEKÛN YATIRIM SEFERBERLİĞİ

* Katar'ın turizm politikalarının merkezinde neler yer alıyor, hangi anlayış ile hareket ediyorsunuz?

Turizm pazarında öncelikli olarak belirlediğimiz 14 ülke var, Türkiye de bunlardan biri. Bu pazarlarda en önemli paydaşlarımız turizm acentaları ve tur operatörleri. Kongre ve etkinlik sektörlerine de ayrı bir ehemmiyet gösteriyoruz. Katar geneleksel ve modernin bir araya geldiği bir pazardı, artık daha fazlasını inşa edecek yeni arayışlar içerisindeyiz. Turistler için fazlasıyla seçeneğe sahibiz. Uçuşlarda stopover özelliğimiz de Katar'ı öne çıkaran hususların başında geliyor. Hiç unutmamız gereken bir diğer konu ise yapımı yeni tamamlanan cruise terminali... Bu konuda da önemli bir merkez olacağız. Dünya Kupası sırasında var olan konalama tesislerine ek olarak iki dev mega cruise gemisi de konaklama için kullanılacak. 2019'da 200 binden daha fazla cruise ziyaretçisi oldu bu potansiyeli artıracağız. Turizm alanındaki atılımlarla cruise turistlerine yeni olanaklar sunuyoruz.

"DÜNYANIN ÖTESİNİ KEŞFEDİN"

* Bu turizm atılımlarını öğrenebilir miyiz?

Ev-liman dediğimiz cruise terminali ile mavi yolculukları Katar'da başlatıp Katar'da bitirmeye yönelik bir politika izliyoruz. Az önce belirttiğim 14 öncelikli pazar için geçtiğimiz kasım ayında küresel bir kampanya başlattık: "Dünyanın Ötesini Keşfedin..." Örneğin, Katar Emiri'nin de katılımıyla dünyadaki en stabil rüzgarların olduğu bölgede bir kitesurf plajı açıldı. Dünya çapında sporcuları burada ağırlayacağız. Bu kampanyanın başlangıcında hedef kitleleri demografik olarak değil, bu kitlelerin neyi arzu ettiği üzerine bir tasnife gittik. Dinlenmeye odaklı, wellness tatiline hitap eden spaların da olduğu tesisler açıldı. Aksiyon tutkunları için kum tepelerinde inip çıktığınız çöl safarilerinin olduğu, uçurtma sörfü, parasailing, kano, dalış, yelken sporlarının yapılacağı alanlar mevcut. Katar yalnızca çölü vaat etmiyor aklınıza gelebilecek her türlü tatil ayrıcalığını sunuyor. Örneğin, size eşlik eden bir astronom ile birlikte gökyüzündeki yıldızları seyredeceğiz yürüyüşler yapabiliyorsunuz.

* Katar'ın bizim bildiğimizden farklı tatil alternatifleri sunduğunu söylüyorsunuz. Kültür-sanat, bu sürecin neresinde konumlanıyor?

2008'de açılan İslam Eserleri Müzesi, 2010'da Katar Vakfı tarafından Eğitim şehrinde açılan Mathaf: Arap Modern Sanat Müzesi ve Katar Ulusal Müzesi en önemli kültür-sanat merkezlerimiz. Ayrıca Virgil Abloh, Christian Dior, Jeff Koons, Kader Attia gibi isimlere ait önemli sergilere de ev sahipliği yaptık. Katara Kültür Köyü de kültür-sanata ilgi duyan ziyaretçilerin mutlaka uğraması gereken duraklardan biri.

"2030'A KADAR MEVCUT ZİYARETÇİ SAYIMIZI 3 KATINA ÇIKARMAK İSTİYORUZ"

* 2030 stratejinizi paylaşır mısınız?

2030'a kadar mevcut ziyaretçi sayımızı 3 katına çıkarmak istiyoruz. Bunun da gerçekçi olduğunu düşünüyoruz. 2019'da Katar'dan transit uçuşu olan kişi sayısı 40 milyon. Bunun yüzde 5'ini turist olarak Katar'a çekebilirsek hedefimize kolay bir yoldan ulaşırız. Farkındalığı artırmak için tüketici tarafındaki pazarlama kampanyalarına ağırlık vereceğiz. Anlatacak çok hikâyemiz var. Katar her geçen gün mesafe kateden ve Orta Doğu'da en hızlı büyüyen turizm destinasyonu... Türkiye, 2030 stratejimiz için oldukça önemli. İki ülkenin arasındaki dostluk ve ikili ilişkilerden güç alıyoruz. Türk iş insanlarını büyük toplantı ve organizasyonlarını yapmak için Katar'a bekliyoruz. Özellikle ilaç seköründe hizmet veren şirketler için Katar muazzam bir öneme sahip, bunun Türk şirketleri tarafından değerlendirilebileceğini düşünüyorum. Katar çok kompakt bir ülke, iş toplantısına gelindiğinde eğlenceye de vakit ayırabiliyorsunuz.

* Özellikle Türkiye'deki iş insanlarının Katar'ı ziyaret etmeleri için 5 önemli sebep sıralayabilir misiniz?

> Her bütçeye uygun konaklama tesisleri,

> Katar'da bulunan 3 binin üzerinde, dünyanın 100 farklı bölgesinden farklı alternatifler sunan yeme-içme sektörü,

> Orta Doğu'daki en büyük kültür-sanat ve tarih koleksiyonlarına ev sahipliği yapılıyor olması,

> Macera ve aksiyon tutkunlarına hitap eden etkinlikler,

> Huzur bulabileceğiniz ve belli başlı bir zen deneyimi sunan wellness tesisleri.

EN ÇOK OKUNANLAR