USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dergi

07 Haziran 2022 16:01

DRONE TEKNOLOJİLERİ TARIM SEKTÖRÜNÜ NASIL DÖNÜŞTÜRECEK?

DJI ENTERPRISE'IN ‘TARIM SEKTÖRÜNDE DRONE TEKNOLOJİLERİNİN KULLANIMI' ARAŞTIRMASI, YENİ NESİL ÇİFTÇİLERE HEM FARKLI BİR PERSPEKTİF SUNUYOR HEM DE TARIMSAL VERİMİN NASIL ARTIRILACAĞINA YÖNELİK TÜYOLAR VERİYOR

DRONE TEKNOLOJİLERİ TARIM SEKTÖRÜNÜ NASIL DÖNÜŞTÜRECEK?

Akıllı tarım odaklı çalışmalar; hem çiftçilere hem de bu alanda faaliyet gösteren şirketlere verimlilik, sürdürülebilirlik ve gelecek hedefleri açısından önemli imkânlar sunuyor. Hangi mevsimde, hangi ürünün ekilebileceği, bu üründen nasıl bir verim sağlanabileceği konusunda geleneksel yöntemlerden faydalanan çiftçiler olduğu gibi bu süreçte karşılaşabilecekleri sorunları önceden tespit etmek için inovatif teknolojileri tercih eden çiftçiler de bulunuyor.

ÇOK DAHA SAĞLIKLI BİR VERİ ANALİZİ YAPILIYOR

Bugünün çiftçileri; sulama, iklim değişikliği, toprak kalitesi, belirsiz emtia fiyatları ve artan girdi fiyatları gibi farklı sorunlarla mücadele ediyor. Yetiştiriciler, bu tip problemlerle başetmek için hassas tarım adı altında yüksek teknolojili araçlara yöneliyor. İleri teknolojilerden destek alan çiftçiler, hassas besin ve sulama yönetimleriyle veri katmanlarının toplanması, depolanması ve analiz edilmesi noktasında farklı avantajlar sağlıyor.

VERİMLİLİĞİ ARTIRMANIN İPUÇLARI

Verim monitörleri, toprak numunesi sonuçları, nem ve besin sensörleri ve hava beslemeleri gibi veri kaynaklarına ek olarak drone teknolojleri, tarladaki mahsulün analiz edilmesi noktasında önemli bir konuma sahip.

Akıllı tarım odaklı teknolojiler pek çok bileşeni içeriyor. Bu teknolojilerden dünyada en aktif kullanılanı ise hiç süphesiz drone teknolojileri... DJI Enterprise'ın 'Tarım Sektöründe Drone Teknolojilerinin Kullanımı' araştırması, tarım alanında çok daha verimli bir sürece ulaşmak isteyen çiftçilere farklı bir yol haritası sunuyor.

Traktörün tarlaya giremediği dönemlerde ya da ulaşılamayan arazilerde rahatlıkla uygulama yapabilmesi ve günlük bin 500 dekara kadar varan ilaçlama yeteneği ile yüzde 40'a varan ilaç tasarrufu sağlayan drone'lar, tarlada lastik izinden kaynaklanan rekolte kaybını da engelliyor.

HEM HIZLI HEM DE FONKSİYONEL

Tarımsal insansız hava araçları, saha düzeyinde veri toplamanın yeni bir yolunu temsil ediyor. Drone'lar ne zaman ve nerede ihtiyaç duyulursa, kolay ve hızlı bir şekilde kullanılabiliyor. Çoğu çiftlik ekipmanıyla karşılaştırıldığında çok daha mütevazı bir sermaye yatırımı gerektiren drone'lar, operasyonel süreçlerin kontrol edilmesi açısından hedef kitlesine hem geleceğe yönelik verimlilik tüyoları sunuyor hem de toprak üzerinde halihazırda yönetilmesi gereken olası problemler hakkında öngörü sağlıyor.

GPS ÖZELLİĞİ SAYESİNDE TARIMSAL ALANA YÖNELİK VERİLERİ GÜNCELLEYEN DRONE'LAR; HARİTALAMA, ÜRÜN KONTROLÜ VE HASAT TAKİBİ KONUSUNDA ÇİFTÇİLERE KOLAYLIK SAĞLIYOR. HAVA ŞARTLARI VE FİZYOLOJİK ÜRÜN GELİŞİMİNİN KONTROLÜNDE ÖNE ÇIKAN DRONE'LAR, ÜRÜNDEN ALINAN KATMA DEĞERİ DE GÖZLE GÖRÜLÜR BİÇİMDE ARTIRIYOR

OLASI PROBLEMLER ÖNCEDEN TESPİT EDİLİYOR

Drone teknolojileri, yakın gelecekte tarım alanında çok daha inovatif biçimde kullanılabilecek. Toprakta var olabilecek negatif süreçleri analiz edebilen, bir alanda öne çıkan ısı miktarına kadar her detayı uzaktan algılayabilen teknolojiler sayesinde çiftçiler, risk almadan ilerleyebilecek. Tarım haritalama drone'ları, multispektral görüntüleme denilen teknikle bu konsepti daha da ileriye taşıyacak. Bu drone'ların en önemli özelliği ise ekim gerçekleştirilen araziyi ve mahsulleri mevsim farklılığının getirdiği koşullara göre takip edebilmesi... Tarımsal alana göre verim toplama teknikleri doğrultusunda herhangi bir sorunla karşılaşmadan önce, çiftçilerin problemler karşısında bilgilendirilmesi, büyük sorunların yaşanmasının önüne geçiyor.

DRONE KULLANMANIN AVANTAJLARI

01I Tarım odaklı drone'lar hassas tarımda kullanılabiliyor. Yabani ot kontrolünde veya gübrenin tarım arazisinde verimli bir şekilde dağıtılmasında daha hızlı sonuç alınıyor.

02I Drone teknolojisi; tarla yönetimini optimize etme noktasında hedef kitlesine önemli avantajlar sağlıyor. İşletme maliyetlerini azaltıyor, mahsüllerin kalitesini ve verimini artırıyor.

03I Tarım alanlarında ihtiyaç duyulan ilaçlama operasyonu sağlıklı bir şekilde koordine ediliyor.

04I Tarım odaklı çalışmalarında drone teknolojilerinden destek alan çiftçiler, ektikleri ürünün verimliliği konusunda efektif bir veri analizi gerçekleştirebiliyor.

05I Büyük arazilere yönelik tohumlama işlemlerinin drone aracılığıyla yapılması hem toprağın kalitesini artırıyor hem de ölçümleme sürecinde çevresel fayda sağlıyor.

06I Etkili arazi kullanımı sayesinde çok daha sürdürülebilir sonuçlara ulaşılıyor.

07I Drone teknolojileri geleneksel tarıma oranla verimliliği artırıyor, maliyetleri düşürüyor.

08I Drone'lar bir tarım arazisinin haritasını çıkarmak ve geleceğe yönelik içgörü oluşturma noktasında da önemli avantajlar sağlıyor.

09I Drone'lar, zararlı böcek ilaçları kullanırken çiftçileri zehirlenmekten, yazın ise tarlada çalışırken güneş yanığından koruyor.

10I Pestisit tasarrufunun yüzde 30'u yüksek derecede atomizasyon ile sağlanıyor.

11I Geleneksel püskürtme yöntemlerine kıyasla yüzde 90 oranında su tasarrufu sağlanıyor.

EN ÇOK OKUNANLAR