USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Başarı Yönetimi

06 Temmuz 2018 10:34

Private Label Pazarı 30 Milyar TL'ye Koşuyor

Son yıllarda ucuz olmasının yanında, kaliteli olmasıyla da tercih edilen private label ürünleri, başta indirim marketleri olmak üzere diğer marketlerde de etki alanını genişletiyor. Gıdadan temizlik malzemesine, dondurulmuş ürünlerden içeceğe kadar hızlı tüketim ürünlerinin her noktasında olan private label ürünleri, yıl sonunda 30 Milyar TL'lik bir büyüklüğe ulaşmayı hedefliyor. Her yıl ortalama yüzde 20 büyüyen bu pazarın, beş yıl sonra ise 50 Milyar TL büyüklüğüne ulaşacağı öngörülüyor.

Private Label Pazarı 30 Milyar TL'ye Koşuyor

Mustafa Gündoğdu / [email protected]

Özgün ürünler, özel markalı ürünler, özel market ürünleri… Her markanın kendine yakıştırdığı etiket farklı olsa da private label sektörü, Türkiye’nin yakından takip ettiği bir sektör aslında. Özellikle indirim marketlerinin başı çektiği özgün markalı ürünlerde son dönemde çeşitler artarken bu ürünlerin ciro içindeki payları da yükseliş gösteriyor. Yalnızca indirim marketlerinde değil, diğer büyük marketlerde de private label satışları yükseliş trendi içinde bulunuyor.

Şu anda 30 milyar TL’lik bir büyüklüğe ulaşan bu sektör, her yıl ortalama yüzde 20’lik bir büyüme hacmine sahip. Önümüzdeki dönemde hem indirim marketlerinin satış alanlarını artırması, hem de bu ürünlere yönelik olan kalite vurgusunun artmasıyla, pazarın beş yıl içinde 50 milyar TL’ye dayanacağı belirtiliyor.

TÜKETİMİN YÜZDE 25’İ

Türkiye’de 2017 yılı private label (özel markalı ürünler) cirosu, 30 milyar TL ile tüketim sektöründe yüzde 25’lik bir paya sahip. Bu rakamın beş yıl içinde ise 50 milyar TL olacağı öngörülüyor. Türkiye Özel Markalı Ürünler Sanayicileri ve Tedarikçileri Derneği (PLAT) Başkanı İmer Özer, Avrupa’da organize perakendenin ve 'private label’ın geçmişinin bizden çok daha eskilere dayandığı için şu anda bizden çok daha ileri durumda olduğunu ifade ediyor. Pek çok Avrupa ülkesinde private label tüketimi yüzde 50 mertebelerinde gezinirken bu konuda başı İspanya çekiyor. “Süt, yoğurt, makarna gibi gıda ürünleri, kağıt havlu ve mendiller, çamaşır suları ve yüzey temizleyiciler gibi temizlik ürünleri private label’da başı çeken ürünler. Şimdilik sadece kozmetik alanında tüketici algısı tam oturmuş değil, yoksa pek çok üründe private label ürünlerin tüketimi oldukça yüksek” diyen Özer; öncelikle fiyat ve ulaşılabilirlik, sonrasında güven ve kalite gibi unsurların, tüketicileri private label’a yönelttiğini kaydediyor. Yani ilk zamanlarında fiyatı ile tüketicinin dikkatini çekmiş olan private label ürünleri, indirim marketlerine duyulan güvenle birlikte etki alanını daha çok artırdı.

Haberin Devamı Platin Dergisi’nde…

EN ÇOK OKUNANLAR