USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Bankacılık Haberleri

07 Eylül 2017 10:27

“Sanayicinin içinde aşk olmasa bu işi yapamaz”

1964 yılında Ali Akkaya tarafından kurulan Akkaya Isı Makinaları, bugün cirosunun yaklaşık yüzde 85’ini ihracatından elde eden global bir şirket konumunda... Şirketlerinin büyümesinde çok çalışmanın yanında, finansmana erişimin de önemini vurgulayan Akkaya Genel Kurul Başkanı ve Kurucusu Ali Akkaya, Halkbank’ın özellikle ihracat kredilerini kullandıklarını belirtirken, halkbankkobi.com.tr’ye de üye olduklarını hatırlatıyor

“Sanayicinin içinde aşk olmasa bu işi yapamaz”

Mustafa Gündoğdu / [email protected]

 

1939 yılında Konya’nın Topraklık semtinde doğan Ali Akkaya’nın hem eğitim, hem de iş hayatında ilginç bir hikayesi var aslında... Konya’da ilk, orta ve lise tahsilini bitirdikten sonra ODTÜ’yü 7’nci, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni 12’nci, İTÜ Makina Fakültesi’ni 47’nci olarak kazanan Ali Akkaya, babası Ahmet Cevat Akkaya’nın “Benim mesleğim marangozluk da iyi meslek. Ama demiri demire kestirip, demiri havada uçuran meslek daha başka’’ sözü üzerine İTÜ Makine Fakültesi’ni seçer ve 1957 yılında tahsile başladığı fakülteyi 1962 yılında iyi derece ile bitirir.

 

1964 yılında babasının teşviki ile şirketini kuran Ali Akkaya, iş istemek için görüştüğü bir müteahhidin “Ali Bey, sen makine yüksek mühendisiyim diyorsun. Ancak yapmaya talip olduğun demir doğrama işlerini bu yıl askerden gelen eski ustamızın kalfasına verdik. Bizim Karayolları’nda bir işimiz var. Orada yapılacak kazan, boyler, brülör, yakıt tankı var. Sen mühendissen onları yap” demesi üzerine Akkaya bu işi tereddütsüz kabul eder. Bu süreçte karşısına bazı zorluklar çıksa da Akkaya, kendisinden beklenen işleri eksiksiz yerine getirir. O günden bu yana da Ali Akkaya, ‘Kazancı Ali Akkaya’ olarak bilinir…


Şimdiyse Ali Akkaya’nın kurduğu, Konya 1’inci Organize Bölgesi’nde, 13 bin metrekare açık alan üzerine kurulu olan Akkaya Isı Makinaları, tüm dünyada 20’yi aşkın ülkedeki pazar payını her geçen yıl artıran bir şirket konumuna geldi. Ali Akkaya, hem şirketi hem de kendisinin hikayesini, şu şekilde anlatıyor:

 

Şirketin kurucusu olarak ilginç bir hayat hikayeniz var. Eğitim hayatınızdan sonra önünüze nasıl bir yol haritası çıktı? Ardından şirketinizi nasıl kurdunuz?

1962 yılında mezun oluşumdan sonra, üç ay DSİ Konya Bölge Müdürlüğü’nde makine mühendisi olarak çalıştım. Bu kısa dönemde yedek parça yokluğundan, döviz sıkıntısı sebebiyle ithal edilemeyen yumruk büyüklüğündeki pinyon dişlisi kırılması ile kanal boyunda arızalı diye atıl halde yatan kanal açma makinelerinin faal hale gelmesini sağlayan pinyon dişlilerini DSİ atölyelerinde bütün imkansızlıkları yenerek imal ettim. Zamanın Bölge Müdürü Mehmet Sumra’nın askerliğimi tecil ettirmesine rağmen üç ayın sonunda DSİ’den ayrılıp askere gittim. Askerliğim esnasında TUSLOG Amerikan Karargâhı’nda ve Amerikalıların açtığı kurslarda tercüman olarak görev aldım. Ordu istihbarat sınıfının kurulması esnasında İngilizce mütercim tercümanlık yaptım. Asıl birliğim olan Ordonat Ana Depo Komutanlığı’nda 1963 Kıbrıs olaylarında Türk mücahitlerinin desteklenmesi için Ordonat ana tamir fabrikasındaki lojistik destekleme faaliyetlerine iştirak ettim. 1964 yılındaysa babamın teşviği ile şirketimizi kurdum.

 

Ürün gruplarınız ve referanslarınız hakkında bilgi verir misiniz?

Kuruluşumuzdan bu yana buhar, kızgın su, sıcak su, kızgın yağ kazanları ve katı yakıt-biokütle yakma sistemleri üretim ve montajında uzmanlaşan Akkaya, son yıllarda odaklandığı CHP (Kombine Isı-Güç) projelerinde ORC (Organic Rankine Cycle) ünitelerinde uzman Fransız partneriyle dünya genelinde projeler geliştiriyor. 
Akkaya, günümüzde yıllık imalatının yüzde 82’sini dünyanın hemen her bölgesindeki ülkelerde yer alan hayvan yemi üretim tesisleri, süt tesisleri, gübre tesisleri, otomotiv sektörü, bitkisel ve hayvansal yağ üretim tesisleri, meyve suyu üretim fabrikaları, petro-kimyasal ürün tesisleri, şekerleme ve çikolata üretim tesisleri gibi şirketlere ihraç ediyor. Ayrıca hazır beton üreticileri, yalıtım panel üretim tesisleri, hazır yemek, çamaşırhane ve sayamadığımız birçok alanda, her biri kendi sektörlerinde lider firmalar da ihracatta bulunduğumuz diğer şirketlerden. Bu bağlamda Akkaya, 53 yıllık bilgi, tecrübe ve çalışmalarını müşterilerinin memnuniyetine dönüştüren global bir firma.

 

Kuruluşunuzdan bugüne şirketiniz nasıl bir trend izledi? Kısaca şirketiniz, nereden nereye geldi?

Şirketimiz kurulduğu günden beri ısı cihazları imalatı konusunda istikrarlı olarak faaliyetlerini sürdürdü ve domestik ısıtma sistemleri ağırlıklı imalatını yıllar içerisinde endüstriyel ürünlerle genişleterek yükselen ve büyüyen trendini her dönem devam ettirdi. Katı yakıtlı sistemler üzerinde çalışmalarını ve yurt dışı pazarlama faaliyetlerini de yoğunlaştırmak suretiyle iç pazardan daha çok dış pazara hitap eden, sektöründe uluslararası bilinirliği yüksek bir işletmeye dönüştü. Şu anda Akkaya, istihdam ettiği 30 çalışanıyla büyümeye devam ediyor.

 

İşinizde sizi farklı kılan, başarılı olduğunuzu düşündüğünüz neler yaptınız?

İlk olarak her zaman inovasyon ve araştırma geliştirme faaliyetlerini birincil önemde tutmak, dünya ile paralel trend ve teknolojik gelişmeleri takip etmek, mühendislik altyapımızı ve işletmecilik tecrübelerimizi ikinci nesil olarak firmamızın yapısına ve faaliyetlerine çok iyi yansıtmak diyebilirim. Ayrıca yine yurt dışı firmalarla iş birliği içerisinde çalışmak da bizi geliştiren en önemli faktörlerden.

 

Ürünlerinizi iç pazarın yanında yurt dışına da ihraç ediyor musunuz? Hangi pazarlara özellikle ihracat yapıyorsunuz? 

Her bölge ve her ülkeye ihracat yapabilecek potansiyelde bir firmayız. Bugüne kadar Avustralya’dan Güney Amerika’ya kadar her kıtadan pek çok ülkeye ihracat gerçekleştirdik. İhracatımız, yıllık ciromuzun yüzde 75 ila 85’ini oluşturuyor.

 

Yurt dışında fuarlara katılıyor musunuz? Kısaca bilgisini verebilir misiniz?

Yurt dışında enerji üretimi, geri dönüşüm ve kojenerasyon konularında düzenlenen fuar ve konferanslara katılıyoruz.

 

Bugüne kadar Halkbank’ın KOBİ’lere özel kredilerinden faydalandınız mı? En çok hangi alanların finansmanında kredi desteği aldınız?

Evet faydalandık, faydalanıyoruz da. Özellikle bu kredilerden en çok, ihracat destek kredilerinden faydalandığımızı belirtebilirim.

 

halkbankkobi.com.tr’ye üye misiniz? Sitedeki fırsatlardan faydalandınız mı? Bununla beraber Halkbank’ın KOBİ’ler için hayata geçirdiği KOBİ Gelişim Platformu’ndan haberiniz var mı?

Evet üyeyiz. Sıklıkla olmasa da sitedeki fırsatlardan faydalanıyoruz. Faydalandığımız fırsatlar da mevcut. KOBİ Gelişim Platformu’ndan da haberdarız. Şirketimizin ihtiyaçları ve planları doğrultusunda, bu platformdan faydalanmayı elbette düşünüyoruz.

EN ÇOK OKUNANLAR